logo-transparant-header

“ArtMuze is het geesteskind van een vrouw die de noodzaak verstaat om naast de conventionele revalidatietrajecten een gelijkwaardig, maar uniek project aan te bieden. Via tomeloze creativiteit en muzikale ritmiek laat ze elkeen onbegane wandelpaden verkennen met het lichaam en de geest. De allergrootste kracht van ArtMuze bestaat erin dat het een inclusief verhaal is dewelke vertrekt vanuit ’s mens mogelijkheden en niet, zoals al te vaak, vanuit de beperkingen.“
Een therapeut die bij de kiem van het idee aanwezig was.

“Normaal gezien houdt Jannes niet langer dan een paar seconden iets vast. Met de boomwhackers heeft Jannes ruim een kwartier mee getikt en genoten van de muziek en de sfeer.” 
Mats, papa van Jannes. Jannes was op dat moment 11 jaar en is hypotoon (hersenletsel waardoor hij in een rolstoel zit) en heeft moeite met fijne motoriek. Na een sessie van 45 minuten met de hele groep in Villa Rozerood, 24 december 2014

“Voor hij die sessies volgde, konden we niks lezen van wat hij schreef. Nu is het geschrift van mijn zoon leesbaar.”
Mama van Elias, 8 jaar, na 9 weken Sterker Worden In Je Eigen Ritme (SWIJER-sessies), 40 minuten per week.
Gemeentelijke Basisschool Leidstar Laken (Brussel)

Sara-en-Hanna

Toen Sara (in het midden op de foto), nu 7 jaar, vorig jaar bij ons begon, was ze heel introvert en doorging ze vaak episodes van absences (totaal afwezig zijn). Na een reeks van 9 sessies, 40 minuten per week bloeide ze volledig open en kon ze zich beter concentreren. 

Haar moeder zei toen het volgende over haar:
“Vroeger zei ze niks. Wij dachten met de familie dat ze gewoon niet kon spreken. Ze was ook heel afwezig en kon zich totaal niet concentreren. Tijdens de muziektherapie zag je haar enorm veranderen. Ze begon te spreken. Nu komt ze zelfs gewoon vertellen wat ze overdag op school gedaan heeft! Zelfs mijn familie, die niet wist dat ze muziekrevalidatie volgde, kwam me vragen wat er met mijn dochter was gebeurd. Ze herkenden haar niet meer.”


Sara’s mama was zo enthousiast dat ze prompt naar de directrice stapte en de school smeekte om voor een tweede reeks te gaan. Ze wilde meteen ook Sara’s zusje inschrijven. 
Na Sara’s tweede reeks van 13 weken, 30 minuten per week, slaagt ze er in om voor langere tijden zeer gefocust aan de slag te gaan. Haar coördinatie is ook met rasse schreden vooruit gegaan.
Gemeentelijke Basisschool Leidstar Laken (Brussel)

Hanna (rechts op de foto hierboven), 8 jaar, volgt ook haar tweede reeks bij ons. Toen ze begon, was ze heel timide, introvert, en bleef angstvallig op de achtergrond.  Ze had ook problemen met coördinatie. Hanna zag je tijdens de tweede reeks volledig open bloeien tot een vrolijke meid met veel positieve energie. Ze was niet bang meer om zich in onze geborgen omgeving te uiten. Integendeel, ze trad meer op de voorgrond en nam zelfs af en toe initiatief, op het einde zelfs zonder dat we het haar vroegen. Ook haar coördinatie is er serieus op vooruitgegaan. 

“Hanna zoekt nu af en toe zelf contact op de speelplaats met haar klasgenootjes en durft er zelfs al mee te praten. Vroeger was dat absoluut niet het geval.”
Een zorgleerkracht bij Gemeentelijke Basisschool Leidstar Laken (Brussel)

Mo

Mo, 6 jaar (vooraan op de foto), begon vorig jaar zijn eerste reeks van 9 weken, 40 minuten per week.
Bij Mo heerst een zwaar vermoeden van ASD (autisme) en grote uitdagingen op gebied van ontwikkeling.  De resultaten van zijn testen zijn op het moment dat we dit neerschrijven, nog niet binnen. 

 

Vorig jaar was Mo heel afwezig. Hij reageerde op geen enkele impuls, zat zachtjes voor zich uit te staren, soms wat wiegend. Er was totaal geen communicatie. Naar het einde van de sessies kregen we contact en begon hij zelfs te spreken. Op het toonmoment heeft hij zelf aan het publiek van de papa’s,  mama’s en brusjes uitgelegd hoe de oefening die we gingen tonen in elkaar zat. Daarnaast corrigeerde hij ook de mede-artiesten in de groep. Tijdens de volgende reeks sessies bleek dat Mo heel ritmisch is, graag zingt en dat ook heel goed kan! Hij is heel toonvast en heeft een prachtige stem. Iedereen stond versteld. Hij is ook al in staat om genegenheid te tonen en blijkt uiteindelijk een echte knuffelaar te zijn! Een gesprek met zijn juf leerde ons dat hij in de grote klasgroep wel nog dicht klapt. Tijdens het hoekenwerk, waar met kleine groepjes gewerkt wordt, voelt Mo zich veilig genoeg om dicht bij de juf aan te kruipen en haar hele verhalen te vertellen. Dat deed hij vroeger nooit. 
Gemeentelijke Basisschool Leidstar Laken (Brussel)

Aaron

“Aaron (9 jaar, vooraan op de foto red.) is een heel onrustige jongen. Hij kijkt elke week enorm uit naar de muzieksessies. Die doen hem zichtbaar deugd.”
Leerkracht van AaronGemeentelijke Basisschool Leidstar Laken (Brussel)

“De quote ‘where words fail, Music speaks’ van Hans Christian Anderson is zeker van toepassing. Zonder de anderen te kennen, schepte de muziek en het enthousiasme van de begeleiders onmiddellijk een warme band tussen de kinderen. Het zelf mogen trommelen en ontdekken, zelf inbreng hebben in het proces, maakte dat mijn dochters er steeds heel erg van genoten. Topteam!”
Mama van Luca (14, links) en Ella (12, rechts), muzieksessies ten huize ArtMuze vzw

Luca
Ella

“Hey Ik ben Flore, ondertussen 13. ArtMuze was altijd heel leuk, ik vond de djembe lessen het leukst! We waren met een klein groepje, dat was fijn! Echt een aanrader. X”
Muzieksessies ten huize ArtMuze vzw

Flore

* De namen van sommige kindjes zijn vervangen door fictieve namen om hun privacy te beschermen

Sterker worden in je eigen ritme

ArtMuze gebruikt muziek als therapie bij revalidatie van kinderen. Het is niet de zoveelste oefensessie waarin je weer moet oefenen en revalideren. Je maakt muziek! En daardoor wordt alles wat je leert bij jouw therapeuten nog sterker gemaakt. 

ArtMuze 2019 © All Rights Reserved. Design by Digital Cordon Bleu