logo-transparant-header

MIJN KRACHT EN MIJN TEAM

Wat is nu precies mijn KRACHT? Wat maakt mij UNIEK? Ik kan – door de weg die ik heb afgelegd – een ‘zwakte’ omkeren in een sterkte. Ik wil muziek spelen, en me verder specialiseren maar door mijn uitdagingen gaat het spelen en het studeren een pak moeilijker. Ik heb echter een manier gevonden waardoor ik het makkelijker aangeleerd krijg en ik mijn instrumenten toch kan bespelen, ook al gaat het soms over fysieke instrumenten zoals slagwerk of zang, of fijne motoriek zoals gitaar en piano. Ik behaal nu op mijn eigen tempo mijn muziekdiploma’s en ik pas mijn instrumenten en speelstijl aan aan mijn uitdagingen. Muziek heeft mij sterker gemaakt en maakt mij nog steeds sterker, elke dag opnieuw.

En die kracht kan ik ook doorgeven. Ik vertrek van wat jij me aanbiedt, wat jij kan, ik bekijk jouw mogelijkheden. En van daaruit zoeken en vinden we jouw eigen speelstijl. En op die manier worden tal van vaardigheden gestimuleerd! Het is heilzaam voor lichaam en geest.

Mensen zeggen mij wel eens: “Katrien, niemand kan doen wat jij doet, op de manier waarop jij het doet! Niemand kan die revalidatie geven zoals jij ze geeft.“ En toch, ze bestaan: mensen die op mijn positieve muzikale vibes zitten en mij perfect kunnen helpen om te doen wat we met ArtMuze willen doen. Het is geen gemakkelijke klus om ze te vinden. Ik ben dan ook gezegend met een pracht van een team dat bestaat uit: een kinesitherapeute, een begeleidster in de dagondersteuning en tevens bachelor in gezinswetenschappen – die toevallig ook een van mijn beste vriendinnen is – een ergotherapeute, een muziekpedagoge, een kleuterleerkracht en een verpleegkundige waarvan de meesten een muzikale achtergrond hebben en/of de kracht van de muziek heel goed begrijpen en voelen. Met hen werk ik de programma’s verder uit, in groepssessies staan er sommigen van hen aan mijn zijde.

Daar mag ik ook nog eens de mensen van Revalidatie Friesland bij tellen die ons met hun advies enorm ondersteunen. Regelmatig wordt er met hen gespard. Zonder hen zouden we heus zo ver niet staan.

Daarnaast heb ik een schat van een webmaster met bakken vol geduld die mij ook commercieel advies geeft en ondersteunt in de marketing. Ten slotte heb ik ook een pracht van een logistiek medewerker die toevallig ook mijn lieftallige soulmate is en me met raad en daad bijstaat, die een grenzeloos vertrouwen en geloof in mij heeft.

 

 

Eer het echter zo ver kwam, heb ik een lange weg afgelegd….
Mijn twee grote fysieke uitdagingen (hartafwijking en auto-immuunziekte) dwongen mij om keuzes te maken en andere paden te bewandelen. Mijn muziek heb ik gelukkig niet moeten opbergen. Muziek heeft me letterlijk en figuurlijk staande gehouden.

Tijdens mijn revalidatieproces ontstond het idee om muziek te integreren in het volledige revalidatieproces. Ik koos voor een carrièreswitch en besloot me te herscholen tot muziektherapeute. Alleen…een opleiding voor het soort muziektherapie dat ik in gedachten had, bestond nog niet in België.  Wat ik dus wilde aanbieden, is UNIEK in België!

Dan maar in het buitenland kijken…
Mijn zoektocht bracht me in de Verenigde Staten, Scandinavië, Canada, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Daar worden al geruime tijd methodes ontwikkeld en toegepast om muziek vol in te zetten in de revalidatie. Dichter bij huis kwam ik in Nederland terecht, meerbepaald bij Madeleen de Bruijn. Zij is de pionier van muziektherapie in Revalidatie Friesland. Revalidatie Friesland heeft reeds 40 jaar ervaring in het gebruik van muziek in de therapie. Revalidatie Friesland werkt zowel vanuit de psychosociale als gedragsmatige en motorische invalshoeken met muziek. Madeleen de Bruijn schreef er vele boeken en artikelen over. Vanaf de jaren 90 werd Speech Music Therapy ontwikkeld. Dit is slechts een van de werkvormen waar muziek in de revalidatie wordt opgenomen. Stilaan wordt muziek ook in vele andere domeinen ingezet.

In november van 2016 had ik de eer om Madeleen en haar team persoonlijk te ontmoeten. Ik vertrok met een kleine delegatie van ArtMuze vzw naar Revalidatie Friesland, waar we drie dagen mochten meedraaien in de muziekrevalidatie. Dat was een onvergetelijke en rijke ervaring. Rijk in alle betekenissen van het woord.

de-valies-van-ArtMuze
Links: Barbara De Sadeleer, rechts Karolien Bracke: medewerkster therapie, pedagogie, inhoud, muziek en begeleiding binnen ArtMuze vzw en begeleidster in het dagcentrum van Levensvreugde Aalst.

“Een persoon in één woord omschrijven is meestal moeilijk, maar bij Katrien is dat niet zo. Katrien is één brok passie. Passie voor bewegen, kinderen en bovenal muziek. En vanuit deze combinatie is ze dit prachtige project gestart. Door haar eigen hobbelig pad dat ze afgelegd heeft langs verschillende revalidatiecentra heeft ze een allergie gekregen aan saaie analytische oefeningen. Bij haar is muziek spelen niet oefenen, maar BEWEGEN, en bewegen is niet oefenen, maar muziek SPELEN. Katrien is een bodemloos vat vol leuke oefeningen. Door haar eigen beperking beschikt ze over de fantastische kwaliteit om iedere oefening te differentiëren om echt iedereen (zelfs kinderen met spasticiteit) te betrekken en te laten meespelen tijdens haar sessies. Het is een plezier om kinderen te zien leren zonder dat ze dit zelf zo aanvoelen en bovenal te zien GENIETEN.
Artmuze werkt in twee richtingen. Zowel kinderen met motorische problemen (kinderen met halfzijdige verlamming, hypotonie, coördinatiestoornissen, spasticiteit… ) kunnen bij Artmuze terecht om via muziek bepaalde bewegingen te induceren. Net zoals het veel eenvoudiger is iemand te laten lachen dan analytisch de verlamde mondhoek te laten opheffen, is het ook veel efficiënter kinderen en volwassenen een instrument te laten bespelen om een bepaalde beweging uit te lokken dan een specifieke moeilijke beweging te laten uitvoeren. 

Andersom kunnen kinderen die in klassieke muziekscholen niet terecht kunnen wegens een beperking wel bij Artmuze terecht. Katrien en haar team beheersen als geen ander de kunst om hindernissen te omzeilen en met eenvoudige instrumenten en klanken toch echt muziek te maken.”

Barbara De Sadeleer, kinesitherapeute in BuSO Levensvreugde Aalst en Refit Hofstade.

Maandag 15 oktober 2018 was een historische dag in de muziekrevalidatie in België! De drie muziekrevalidatietherapeuten van Revalidatie Friesland die deel uitmaken van het team van Madeleen de Bruijn kwamen een kijkje nemen hoe wij in België omgaan met muziek en therapie. Hoe ver staan we al met de integratie van muziek in de totale behandeling, de revalidatie van kinderen en volwassenen? De bedoeling van dit bezoek was dat Friesland en België van elkaar leren, dat er ervaringen werden uitgewisseld en dat we elkaar op onze manier helpen om muziek (verder) te integreren in het totaalpakket van de revalidatie. Dat was een zalig leerrijke dag die alweer een diepe stempel heeft nagelaten. 

team-Friesland-en-ArtMuze
Van links naar rechts: Piet Koek, Gerdien Lindeboom, Ariska Groen, Katrien De Meersman, Barbara De Sadeleer

“Katrien is een enthousiaste, bekwame. betrokken, liefdevolle, en muzikale vrouw met een talent om anderen in beweging te krijgen. Tegen jullie als klanten zeg ik: ga het avontuur aan, je hebt een betrouwbare gids die met muziek en persoonlijke aandacht en expertise met je op weg gaat.”
Piet Koek, muziektherapeut, Revalidatie Friesland (Nederland)

“’o wee, WEERAL OEFENEN??? NEE TOCH! Neen integendeel. De sessies zitten zo in elkaar dat ze toch op motorisch vlak, coördinatorisch vlak, cognitief vlak, sociaal-emotioneel gebied,…. als mens in zijn of haar geheel – sterker worden in…hun eigen ritme’. Dat is wat ArtMuze claimt en zo is het precies. Ik ondersteun helemaal deze visie. Mooi werk doe je Katrien! Veel succes!”
Ariska Groen, muziektherapeute, Revalidatie Friesland (Nederland)

VILLA ROZEROOD

Villa-Rozerood-1
Villa-Rozerood-tekening

Onze eerste pasjes richting muziekrevalidatie startten we in dit hartverwarmend initiatief. Villa Rozerood is een respijthuis in De Panne voor gezinnen met ernstig chronisch zieke kinderen en kinderen met een meervoudige beperking. In Villa Rozerood heeft het hele gezin de kans om samen een vakantie door te brengen: er zijn activiteiten voor zorgkind, broers en zussen, ouders.
ArtMuze vzw werd gevraagd om in de vakanties van 2014 – 2016 muziekworkshops te geven voor de kinderen met een beperking samen met de hele familie.

Een ontroerende quote van een papa die we op onze kerstsessie van 24 december 2016 meekregen:“Normaal gezien houdt Jannes niet langer dan een paar seconden iets vast. Met de boomwhackers heeft Jannes ruim een kwartier mee getikt en genoten van de muziek en de sfeer.” 
Mats, papa van Jannes. Jannes was op dat moment 11 jaar en is hypotoon (hersenletsel waardoor hij in een rolstoel zit) en heeft moeite met fijne motoriek.

Basisschool LEIDSTAR

zonzienzakken_Leidstar

NASCHOOLSE MUZIEKREVALIDATIE GEMEENTELIJKE BASISSCHOOL LEIDSTAR LAKEN februari– mei 2018

Sinds februari 2018 zijn we gestart met naschoolse muziekrevalidatie voor kleuters en kindjes van het eerste en tweede leerjaar in de gemeentelijke basisschool Leidstar in Laken (Brussel). Het is een multiculturele school en de groepen zijn geselecteerd op kinderen met leer-, ontwikkelings-, coördinatie- en taalstoornissen en met cognitieve en motorische uitdagingen. Negen weken waren we er voor een 20-tal kinderen die in groepjes van vier ongeveer 40 minuten muziekrevalidatie kregen. De resultaten waren verbluffend.
Zo was bij een kindje uit het tweede leerjaar het handschrift in slechts negen weken geëvolueerd van totaal onleesbaar tot leesbaar. Introverte kinderen die af en toe episodes van absence doorgingen, bloeiden open en konden zich steeds beter concentreren.

Karolien-en-Katrien

MUZIEKREVALIDATIE LEIDSTAR LAKEN februari– juni 2019

De muziekrevalidatie in deze brede school heeft zo veel resultaat geboekt dat ouders aan de directie smeekten om verder te gaan met dit project. De directrice diende verschillende aanvragen in voor subsidies en goed nieuws: vanaf januari 2019 konden we opnieuw met deze kinderen aan de slag. In plaats van 20 kinderen, kunnen we nu 24 kinderen de kracht van de muziek laten ervaren en dit drie uur per week.

 

 

ARS MUSICA PROJECTS vzw

In januari 2019 kreeg ik telefoon van Ars Musica. Dat is een muziekschool uit Gent met 750 leerlingen en 35 leerkrachten verdeeld over drie afdelingen: Zelzate, Assenede en Wondelgem. Zij bestaan dit jaar 20 jaar en hebben dit gevierd met een festival tijdens het eerste weekend van mei dit jaar. Een deel van de drankenopbrengst wilden ze graag aan een goed doel schenken. Via de Warmste Week kwamen ze bij ons terecht.  Na een aantal gesprekken met ons was het hen al snel duidelijk dat we meer voor hen konden betekenen dan “Goede Doel”. Steeds vaker kwamen er leerlingen bij hen die in het klassieke onderwijs niet terecht konden door hun uitdagingen. Sommigen van hen konden ze helpen maar niet iedereen. Zeker toen er steeds meer leerlingen met een uitdaging bij hen kwamen aankloppen. “Wij hebben die expertise niet, zou het geen idee zijn om met elkaar samen te werken?” zo vroegen Lieve Willems en Dominiek Reynaert, de bezielers van Ars Musica Projects vzw.

Vanaf september 2019 start dus ArtMuze vzw Gent: kinderen met een uitdaging kunnen ook daar terecht voor de sessies Sterker Worden In Je Eigen Ritme (kortweg SWIJER-sessies). Je vindt ons in de afdeling van Wondelgem van Ars Musica Projects vzw.

 

METHODE

REVALIDATIE FRIESLAND ALS ONS GROTE VOORBEELD

“Ik denk dat het ‘geheim’ van muziektherapie bij Revalidatie Friesland er vooral in zit dat we geïntegreerd proberen te werken, met oog voor allerlei aspecten van muziek, vanuit een ‘holistische’ mensvisie: mensen hebben cognitieve, emotionele, fysieke, sociale, spirituele, kunstzinnige kanten en die worden allemaal getroffen bij letsel en ziekte en zijn daarom ook allemaal onderwerp in herstel- en acceptatieprocessen. Het mooie van muziek dat het bij al die processen een rol kan spelen.”
Piet Koek, muziektherapeut bij Revalidatie Friesland.

Kijk, dat is nu precies wat ik voor ogen had toen ik met ArtMuze begon, alleen kon ik het toen nog niet zo goed uitleggen! Dat verwoordt helemaal hoe het voelt als je met uitdagingen kampt en je muziek gebruikt als antwoord op die uitdagingen! Het is dan ook niet te verwonderen dat onze filosofie, onze missie en onze methode voor een groot stuk gebaseerd en geïnspireerd is door de muziek-revalidatie van Revalidatie Friesland.

Verder laten we ons inspireren door: 

  • Musicamova: psychomotorische training met slagwerkinstrumenten voor kinderen van 5 tot 12 jaar, een methode ontwikkeld door Griet De Witte – pediatrisch fysiotherapeute aan het UZ Gent en Jan Cherlet – muziekpedagoog.
  • Erik Scherder (Nederlandse hoogleraar in de neuropsychologie verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam);
  • Ben Furman: Fins psychiater, psychotherapeut en internationaal gerenommeerd hoogleraar in probleemoplossende therapie. Een bekend werk : Kids Skills
  • Ronnie Gardiner: Rhythm and Music Method
  • Michael Thaut: Rhythm, Music and the Brain

     

En dan is er uiteraard nog onze eigen kennis en expertise.

 

WAT IS ARTMUZE NIET?

ArtMuze vzw is GEEN muziekschool voor ‘kinderen met een beperking.’ De kinderen zijn niet verplicht om een muziekinstrument te leren en of muziektheorie de studeren. Wordt daar uitdrukkelijk naar gevraagd, dan is dat ook geen probleem, dan bespreken we dat met de school Ars Musica en bekijken we samen hoe we dat voor jou specifiek kunnen aanpakken. Wel wordt op een speelse manier kennis gemaakt met ritme, melodie en harmonie. Voor wie dat lukt, wordt op een speelse manier kennisgemaakt met de wondere wereld van muzieknoten.  We spelen muziek op intuïtie, vanuit onze eigen positieve energie. Af en toe kan daar zelfs al eens een eigen nummer uit ontstaan!

ArtMuze vzw is GEEN vervangtherapie. Onze muziektherapie vervangt GEEN ENKELE ANDERE therapie. Integendeel, we hebben de anderen nodig om te kunnen doen wat we doen. Het is niet voor niets dat er hulpverleners uit die sector in ons team zitten. Bovendien checken we regelmatig af met de zorgkrachten die jou reeds omringen. Wij zijn trouwens zelf geen therapeuten, wij noemen onszelf liever muziekcoaches. Wij vormen de ontbrekende schakel in het hele revalidatie- en verwerkingsproces.

Onze vorm van therapie is dus complementair: het doet alles beter in elkaar passen. Het is de olie die de revalidatiemachine doet draaien. Het is namelijk bewezen dat als je muziek integreert in het totaalpakket van de revalidatie, je je oefeningen sneller assimileert en je ook leert in je dagelijkse leven probleemoplossend te denken en de obstakels die je tegenkomt op een creatieve manier op te lossen.

 

Sterker worden in je eigen ritme

ArtMuze gebruikt muziek als therapie bij revalidatie van kinderen. Het is niet de zoveelste oefensessie waarin je weer moet oefenen en revalideren. Je maakt muziek! En daardoor wordt alles wat je leert bij jouw therapeuten nog sterker gemaakt. 

ArtMuze 2019 © All Rights Reserved. Design by Digital Cordon Bleu